Leren wassen vervuilt oceanen met microplastics

Elke keer dat we onze kleren wassen, komen er honderdduizenden microscopische plastic vezels in het afvalwater terecht. Omdat wasmachines geen filters hebben om ze op te vangen, komen al deze kleine plastic deeltjes in het afvalwater terecht en stromen door de afvoer. Ze vervuilen het milieu, schaden ecosystemen, en komen terecht in ons voedsel en drinkwater.

Elk jaar komt er meer dan een miljoen ton microplastics in de oceanen terecht. Onze wasmachines zijn een belangrijke bron van deze plasticvervuiling.

Onderzoekers ontdekten dat bij een gemiddelde waslading van 6 kg meer dan 700.000 microscopische plastic vezels in het afvalwater terechtkomen. Deze plastic vezels zijn afkomstig van synthetisch (= plastic) textiel zoals polyester. Synthetisch textiel is niet meer weg te denken uit onze kledingkast: tegenwoordig is meer dan 60% van het textiel synthetisch. Ook dit heeft de deur geopend voor microplastic om elke hoek van de aarde te vervuilen. Microplastics zijn nu overal aangetroffen: op de bodem van de Marianentrog, op afgelegen bergtoppen en in ons voedsel en drinkwater. Door hun geringe afmetingen zijn ze zeer mobiel en worden ze gemakkelijk door veel organismen opgenomen. Ze hebben ook het vermogen om chemische verontreinigingen te binden. Studies tonen aan dat ze vergiftiging, onvruchtbaarheid en genetische verstoring veroorzaken. Het is bekend dat microplastics via de neus of mond het menselijk lichaam kunnen binnendringen en dat de deeltjes die klein genoeg zijn in ons longweefsel terecht kunnen komen.

De visie van PlanetCare

De microvezelfilters van PlanetCare zijn ontwikkeld om de schadelijke en wijdverspreide vervuiling door microplastics een halt toe te roepen. Wij geloven dat deze bron van vervuiling kan en moet worden voorkomen en dat de wasmachine de meest geschikte plaats is om het te stoppen. PlanetCare-microvezelfilters zijn onafhankelijk getest en bewezen dat ze 90% van de microvezels tegenhouden, waardoor ze de beste oplossing op de markt zijn. Onze visie is dat in de toekomst alle wasmachines zijn uitgerust met efficiënte filters die vezels automatisch tegenhouden.

Manieren om de vervuiling door microplastics te stoppen

Naast het installeren van een efficiënte microvezelfilter zijn er heel wat dingen die je kunt doen om de vervuiling door microvezels bij het wassen te verminderen:

  1. Kies meer kleding van natuurlijke vezels zoals katoen, wol of linnen.
  2. Zorg goed voor je kleren: repareer ze en koop minder vaak nieuwe kleren. Onderzoekers ontdekten dat nieuwe kleding meer vezels verliest dan oudere.
  3. Was je kleding op lagere temperaturen en alleen als het echt nodig is.
  4. Zorg er altijd voor dat je alleen volle ladingen gebruikt.Bedankt dat je je inzet om de oceanen weer plasticvrij te maken!

Ben je klaar om te beginnen?